HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Vita és trendek az amerikai könyvtári e-könyv kölcsönzésben

2012.10.11. 18:43 :: paddington

Az elmúlt hetekben az USÁ-ban és Nagy-Britanniában egyaránt központi kérdés volt az e-könyvek kölcsönzése. Azt gondoljuk, ezekben az országokban, ahol a legelterjedtebb ma az e-könyv, a probléma már megoldódott, de ez koránt sincs így.

Szólj hozzá!

ÖSSZEFOGTAK A MAGYARORSZÁGI E-KÖNYVESEK

2012.07.12. 18:04 :: paddington

E-könyv kiadók és forgalmazók, e-olvasó importőrök, szakmai és civil szervezetek, könyvtárak és bloggerek összefogásával jött létre az Egyesülés az E-könyvért, amelynek alapdokumentumát a 22 alapító ma írta alá ünnepélyes keretek között. Az egyesülés elsősorban az elektronikus könyvek és az azok olvasására alkalmas eszközök, valamint a jogkövető tartalomszolgáltatás és felhasználás népszerűsítését tűzte ki céljául. Az eseménynek a nemzeti könyvtár adott otthont szimbolikusan is jelezve elkötelezettségét. Üdvözölte a kezdeményezést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is.

Kereszty András az egyesülés egyik kezdeményezője örömmel hívta fel a figyelmet arra, az együttműködés ugyanolyan dinamikusan bővül, mint maga az e-könyv piac. A három kezdeményező mellé csatlakozott szervezetek, tagok száma jelenleg 22, és mivel már vannak további csatlakozni szándékozók, ez a szám a jövőben nőni fog. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az egyesülésben az e-könyvvel foglalkozó kicsi és nagy szervezetek egyaránt jelen vannak. Ennek azért van nagy jelentősége Kereszty szerint, mert a hazai e-könyveseknek közösen „nagy hegyet kell megmásznia, hogy ugyanoda jusson, ahol ma Amerika tart”.

Farkas István blogger felhívta a figyelmet, hogy a könyvek világában ma egy paradigmaváltó kor közepén járunk. A nyomtatott könyv beágyazottsága az elmúlt 500 évben megkérdőjelezhetetlenné vált, az e-könyv viszont még keresi a helyét. Ma az olvasó rétegen belül az e-könyvet olvasók kisebbségben vannak, így az ezen a területen munkálkodók egyfajta kultúrmissziót vállalnak, ami ugyanakkor tőkeigényes is. Úgy gondolja, az egyesülés létrejötte mutatja a legjobban, bár piaci versenytársakról van szó, egyelőre ezen a területen nagyrészt közösek az érdekek és a feladatok. Az együttműködés legfontosabb feladatának a felvilágosítást tartja: az olvasókat tájékoztatni kell arról, az igényes e-tartalomnak költségei, így ára van; a kiadók figyelmét annak fontosságára kell felhívni, hogy kiadványaikat igényes e-könyv formájában is kínálják; meg kell találni a könyvtárak szerepét ebben az új világban; a döntéshozókat pedig igyekezni kell befolyásolni, hisz jelentős hátrányt jelent az e-könyv esetében a 27%-os ÁFA és a tranzakciós adó.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke üdvözölte az e-könyves együttműködés létrejöttét és azt kívánta, ne sújtsa majd a viszályokat okozó magyar átok, a résztvevők találják meg mindenben a legkisebb közös többszöröst, azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek. Az elnök úgy véli, problematikus területről van szó, ami körül ugyanakkor nagy a ’hype’, a részben mesterségesen gerjesztett érdeklődés. Fontosnak tartja, hogy az e-könyv, amit egyfajta életérzésnek tart, továbbra is dinamikusan terjedjen. Ennek jeleit itthon és külföldön egyaránt tapasztalja. A legnagyobb hazai problémának azt látja, az e-könyv fogyasztók körében kicsi a hajlandóság arra, hogy fizessenek a tartalomért. A MKKE az egyesülés legfontosabb feladatának a legalitás propagálását tartja, amivel párhuzamosan az ideális ár kérdésének megvitatása is fontos. Kocsis, aki egyben a Kossuth Kiadó vezetője is, saját kiadói hozzáállásukat az e-könyvhöz így jellemezte: ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére. Az európai e-könyv piac kulcskérdésének nevezte a magas ÁFA problémáját, amelynek ügyében fontos a közös fellépés.

Rónai Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről tájékoztatta a megjelenteket arról, a francia kormány, akik az e-könyvek ÁFÁ-jának csökkentése mellett döntöttek, alapos szakmai indokokkal megtámogatott kérést juttatott el a magyar kormányzathoz, hogy európai szinten is támogassák ezt a kezdeményezést. Úgy vélte, ez a probléma hamarosan meg fog oldódni.

Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében külön is kiemelte annak fontosságát, hogy az együttműködés keretei között könyvtárosok és kiadók közös fellépésre készülnek az e-könyv népszerűsítése érdekében. Ezt megerősítve Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet vezetője elmondta, információs oldalt indítanak könyvtárosok számára, amelyen igyekeznek átfogó tájékoztatást adni a hazai e-könyves helyzetről.

Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke megerősítette, valóban paradigmaváltás zajlik ma a könyv világában. Arra is felhívta a figyelmet, aki ma késlekedik az e-könyvek területén, nem csak le fog maradni, hanem hosszabb távon teljesen kizárja magát, teljesen kimarad a jövő könyves világából.

Az Egyesülés aktív ismeretterjesztő tevékenységét ősszel kezdi meg, rendszeres nyilvános fórumokat, internetes párbeszédet szervez majd az említett közös célok érdekében, közös akciókat szervez, folyamatosan figyelemmel kíséri az e-könyvek világának eseményeit, elemzéseket készít, közös érdekei képviseletében fellép a szakmát érintő jogalkotási kérdésekben és keresi a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is.

A Szerep Művészeti Portál összefoglalója

Szólj hozzá!

Trendek és hírek az e-könyvek világából

2012.06.11. 16:30 :: paddington

Egyelőre fokozatosan nyílik a kereslet és kínálat közötti olló a hazai e-könyv piacon annak ellenére, hogy a legálisan hozzáférhető tartalom mennyisége folyamatosan, ám lassan növekszik. Erre és az ebből adódó veszélyekre is felhívták a figyelmet egy sajtóbeszélgetésen, amely a 83. Ünnepi Könyvhét egyik utolsó rendezvényeként az e-könyv hazai helyzetét járta körül különböző aspektusokból. A megszólaló szakemberek az e-könyv piacának különböző területein munkálkodnak, e-könyv kiadásával, kereskedelmével illetve e-olvasók forgalmazásával foglalkoznak, de megszólal a témával mélyebben is foglalkozó „fogyasztó” és a könyvtáros is.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország ár drm kalózkodás könyvpiac kölcsönzés e-könyv

Magyarország különlegesen nyitott az e-könyvre?!

2012.03.09. 16:58 :: paddington

Dombi Gábor és dr. Kerekes Pál néhány érdekes és elgondolkodtató friss adatot gyűjtött össze egy sajtótájékoztatóra az e-könyvek és e-olvasók hazai és nemzetközi elterjedtségéről, népszerűségéről, sikeréről. A számok azt mutatják, a rendelkezésre álló ingyenes tartalmakat a magyar olvasók szívesen használják és ehhez rendelkeznek a megfelelő eszközökkel is. Az adatok nem szólnak, mert nem szólhatnak a hazai könyvkereskedelemben sikeres művekről, hiszen ezek csak kalózoldalakon érhetőek el elektronikusan magyar nyelven.

Szólj hozzá!

Egy e-könyv - 11 különböző befejezés

2012.02.21. 14:43 :: paddington

 

Interaktív e-könyvvel rukkolt ki egy brit írónő: 11 lehetséges befejezése van legújabb regényének és az olvasó választhatja meg, melyiket szeretné.

Szólj hozzá!

Magyar self-publishing oldal indult

2011.11.08. 20:09 :: paddington

Ingyenesen, mindenki maga készítheti el saját művének e-könyv-változatát az egy hete indult Publio.hu weboldalon, amelyet a könyvkiadás "Facebookjának" szánnak az oldal üzemeltetői.

    Kerekes Pál, a portál alapítója az MTI-nek elmondta: a vállalkozással a magánkiadás, a független publikálás új módszerét honosítják meg, bár még keresik az angol "self-publishing" kifejezés találó magyar megfelelőjét. "Németországban és az Egyesült Államokban ez jelenti az egyik legjelentősebb szegmensét az e-könyv-kiadásnak" - fogalmazott Kerekes Pál, akinek a nevéhez fűződik például az első, e-könyvekről szóló hazai kézikönyv is. Mint megjegyezte, ma már szinte valamennyi nagy e-könyv-forgalmazónak van saját self-publishing "részlege".

Szólj hozzá!

Az Amazon e-ingyenkönyvtárt nyitott

2011.11.03. 15:43 :: paddington

Az Amazon az USÁ-ban élő felhasználók számára újabb lehetőséget nyitott meg, tovább borzolva a kedélyeket a könyvpiacon. A múlt hónapban a könyvtári kölcsönzést tette lehetővé a Kindle készülékeken, most pedig bejelentették, felhasználóik mostantól korlátozott számban ingyenesen is olvashatnak majd egyébként megvásárolható könyveket.

Szólj hozzá!

E-könyv sikerlista már a Wall Street Journalban is

2011.11.03. 15:23 :: paddington

 A múlt hét végén először a hagyományos könyves sikerlisták mellett e-könyves sikerlistát is közölt az egyik legjelentősebb amerikai gazdasági lap, a The Wall Street Journal. A hetente megjelenő listán külön és a hagyományos könyvekkel közösen mérve is megjelentetik majd a legsikeresebb címek listáit.

Szólj hozzá!

Bezárt a Frankfurti Könyvvásár – körkép

2011.10.18. 23:12 :: paddington

A világ legjelentősebb könyves eseménye a minden év októberében megrendezésre kerülő Frankfurti Könyvvásár. Évente több mint 7500 kiállító kínálja itt portékáját mintegy 110 országból. Idén október 12. és 16. között került sor erre a sokszínű, izgalmas eseményre. Az eseményen idén is rengeteg megállapodás köttetett, magas összegekért cseréltek gazdát könyvkiadási jogok. Az egyik eladási szenzációt a nálunk is népszerű Darren Shan új könyve okozta, a másikat egy Holocaust-túlélő naplója. A fő téma természetesen az e-könyv volt, mint az már évek óta megszokott, ám ebben az évben az alaphang némiképp megváltozott a Borders csődje és az e-könyv eddig elképzelhetetlen sebességű térnyerése okán. Összeállításunkban több szemszögből tekintjük át az eseményt.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing tartalom digitális frankfurt trend e könyv közösségi

A Kobo hódító útra indul Nagy-Britanniában

2011.10.17. 17:24 :: paddington

A WHSmith piacvezető brit könyv-, újság-, papír- és írószer-kereskedelmi vállalat úgy döntött, a kanadai Kobo e-könyv olvasóját forgalmazza a jövőben, egyben hozzáférhetővé teszi vásárlói számára a Kobo kétmilliós könyvtárát is.

 

  

Szólj hozzá!

Az Európa-könyvesbolt nyitva – határok nélkül

2011.10.05. 15:06 :: paddington

 

A napokban az Európai Bíróság, a legmagasabb európai bírói szerv, döntést hozott egy, látszólag a könyvektől igen távoli témában. Úgy döntöttek, joga volt egy brit kocsma tulajdonosának nem nagy-britanniai, hanem más európai országban kibocsátott kódkártyával, nem brit tévétársaság közvetítését vetítenie a kocsmájában fontos futballesemények idején. A döntés azért érdekes, mert a területi jogok tekintetében teremt precedenst. Így a könyvek esetében is alkalmazhatóvá válik valószínűleg az az elv, hogy ha egy könyv jogait valamely európai országban való kiadásra eladták, az a jog az egész Európai Unióra vonatkozik. Ennek a döntésnek igen fontos hatása lehet az e-könyv piacra, és remélhetőleg hozzájárul majd ahhoz is, hogy a legális magyar nyelvű e-könyvek árusítása is lehetővé váljék.

Szólj hozzá!

Címkék: európai verseny európa unió nélkül e könyv határok piaci

Elhalasztották a Harry Potter e-könyvek startját

2011.10.02. 20:36 :: paddington

A Pottermore Insider hivatalos blogon jelentették be, hogy a Harry Potter e-könyvek régóta várt és idén őszre várt rajtját 2012 elejére halasztották. A Pottermore weboldalon, a Harry Potter rajongók hivatalos közösségi oldalán a webáruházat elindítják ugyan októberben vagy novemberben, de a fejlesztők egyelőre az oldal problémamentes működését akarják biztosítani.

Szólj hozzá!

Könyvtári szolgáltatást indított az Amazon

2011.09.22. 21:04 :: paddington


Szerdán az amerikai könyvkereskedelmi óriás mintegy 11.000 amerikai könyvtár számára nyitotta meg az e-könyvek kölcsönzésének lehetőségét. Egyelőre a szolgáltatás azok számára nyílt meg, akik valamelyik könyvtárba beiratkoztak és olyan olvasójuk van, amelyik el tudja olvasni a Kindle formátumot. Az olvasáshoz nincs szükség saját Kindle-re, de az olvasónak rendelkeznie kell saját Amazon regisztrációval. Számos könyvtárban eddig is lehetőség volt az e-könyvek kölcsönzésére, de az Amerikában legelterjedtebb olvasón csak most nyílt meg a lehetőség.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvtár e könyv kölcsönzés kindle e olvasó

Az amerikai kiadók és az e-könyv

2011.09.22. 13:42 :: paddington

Az Aptara harmadik alkalommal készítette el azt a felmérést, amely az amerikai kiadók e-könyvekkel kapcsolatos tapasztalatait és gyakorlatát méri fel. Az e-könyv az USÁ-ban már igen jelentős piaci termék, míg jelentőségük a világ többi részén még csak most indult növekedésnek. A felmérés eredményei szerint az e-könyvek forgalma 2010-ben 40%-kal nőtt és jelentősége akkor, hogy a kiadók egyharmada 2011-ben kiadásra kerülő könyveik több mint háromnegyedét elektronikus formában is megjelentetik. A hazai könyvpiac még messze nem itt tart, de talán az amerikai tapasztalatok figyelemmel kísérése néhány buktató kikerülését lehetővé teszi.

Szólj hozzá!

Címkék: piac kiadók e könyv formátum

Az e-olvasó és az olvasás együtt terjed

2011.09.21. 23:22 :: paddington

A Harris Interactive idén júliusban készített reprezentatív felméréséből kiderült, hogy jelenleg minden hatodik amerikainak van e-könyv olvasója és nagyjából ugyanennyien tervezik e-olvasó beszerzését a következő hat hónapban. Az e-olvasók tulajdonosai többet olvasnak és több könyvet is vásárolnak, mint az olvasót nem használók.

Szólj hozzá!

„Törhetetlen” e-könyv olvasó az orosz iskolásoknak

2011.09.20. 23:19 :: Colibri-könyvek

A Plastic Logic cég új, 100-as sorozatszámú olvasóját kifejezetten gyerekek számára fejlesztették ki. Az olvasót egy orosz állami program keretében választották ki tesztelésre. A cél az, hogy az iskolások a tankönyvek helyett ezzel járjanak iskolába illetve ezen tanuljanak. A Plastic Logic 100 az orosz általános iskolák 6. és 7. évfolyamának szánt mintegy 40 tankönyvet tartalmazva kerül forgalomba.

Szólj hozzá!

Nagy digitális várakozások

2011.09.10. 12:49 :: Colibri-könyvek

A The Economist című gazdasági hetilap tegnap megjelent cikkében Dickens klasszikusára utaló címmel elemzi a változóban lévő könyvkiadói világot és a e-könyv jövőjét. A cikkíró úgy véli, a digitalizáció meglehetősen későn érte el a könyvkiadást, de gyorsan átalakította az iparágat. 

Szólj hozzá!

Címkék: amazon e könyv könyvpiac kalózok előnyök

Elhunyt az e-könyv atyja, aki a Project Gutenberggel harcolt az írástudatlanság felszámolásáért

2011.09.10. 11:32 :: paddington

64 éves korában, illinoisi otthonában elhunyt Michael Stern Hart, a Project Gutenberg alapítója, aki jóval az e-könyv olvasók elterjedése előtt kitalálta és létrehozta a világ első ingyenes e-könyvtárát. A 40 éve létrehozott Project Gutenberg célja, hogy önkéntesei munkája által az olvasók a lehető legtöbb könyvhöz férhessenek hozzá ingyenesen az interneten keresztül. Hartot tartják egyben az e-könyv feltalálójának is.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom e könyv írástudatlanság

Átalakulóban a kiadói szféra

2011.09.06. 14:27 :: Colibri-könyvek

 

Az e-könyvek, miközben még külföldön is nemrég újdonságnak számítottak (Magyarországon pedig továbbra sem jelennek meg a legfontosabb könyvek e-formátumban), teljesen átalakítják a kiadói tevékenységet. A jelnelegi helyzetet elemzi a USA Today címú amerikai napilap online kiadásában ma megjelent cikk.

Szólj hozzá!

Címkék: e könyv könyvpiac kaidók

Az e-könyvpiac jellemzői a legújabb kutatások szerint

2011.08.30. 17:01 :: Colibri-könyvek

A paidContent.org, az e-tartalom gazdasági vonatkozásaival foglalkozó oldal napokban megjelent cikke szerint az e-könyvek elterjedésének legfontosabb gátja a megosztás illetve kölcsönadhatóság korlátozása. Ha ezeket a korlátokat felszámolnák, az e-könyvek piaca a jelenleginél is nagyobb sebességgel növekedne. A legutóbbi kutatások szerint az átlagos piacformáló e-könyv vásárló, aki legalább hetente egy könyvet vásárol, 44 éves nő, aki szereti a romantikus történeteket, többet költ e-könyvre, mint korábban hagyományosra, a könyveket pedig e-olvasón és nem számítógépen vagy táblagépen olvassa. Az említett cikkben vázolt helyzet természetesen az angolszász könyvpiacra jellemző, ám számunkra is érdekes lehet.

Szólj hozzá!

A digitális forradalom az írói lét halála?

2011.08.23. 20:42 :: paddington

Az Edinburgh-i Könyvfesztiválon Ewan Morrison skót regényíró igen sötét képet vázolt fel a könyvek és az írói lét jövőjéről. A Guardian című brit napilapban közölt cikkben annak – a kevesek által osztott - véleményének ad hangot, hogy a digitális forradalom köszönhetően 25 éven belül megszűnik a hagyományos, papíralapú könyvkiadás. Véleménye szerint az e-könyvek és az e-könyvkiadás az írói szakma megszűnését is jelenti majd egyúttal. Morrison szerint a jövőben az e-könyveket elsőkönyvesek, munkacsoportok, egy-egy téma iránt érdeklődő lelkes amatőrök és olyan szerzők fogják írni, akik már megalapozták a hírnevüket a papírkönyvek korában. Sötét jövőképe szerint a digitális forradalom nem emancipálni fogja az írókat, nem nyitja meg a kreativitás új korszakát, hanem azt, hogy a szerzők műveiket szinte ingyen vagy ingyen fogják kínálni, így íróként megélni nem lehet majd.

Szólj hozzá!

E-könyv robbanás várható Európában

2011.08.21. 18:16 :: paddington

A digitális tartalommal foglalkozó paidcontent.org napokban megjelent cikkében az európai e-könyv piac jellegzetességeiről ír. Felhívja a figyelmet arra, hogy a 2010-es évben az nyugat-európai e-könyv forgalom ötszörösére nőtt és az előrejelzések szerint 2015-re nagyjából a könyvforgalom 15%-a valósul majd meg e-könyv formájában. Ezzel Nyugat-Európa jelentősen le van maradva az USÁ-hoz képest, ahol ez az arány már most is 6,4%. Egy másik jelentés szerint Oroszországban a 2011. éve első hat hónapjában több mint 650 ezer e-olvasót adtak el és így az olvasók forgalma 1400%-kal (!) növekedett az előző év azonos időszakához képest. Ma Oroszországban háromszor annyi e-olvasót adnak el, mint táblagépet.

Szólj hozzá!

Címkék: európa e könyv e olvasók

Az e-olvasók miatt nehezebben olvasunk mások gondolataiban?

2011.08.17. 20:00 :: paddington

 Érdekes vita bontakozott ki a napokban a Guardian című brit napilap e-könyvekkel foglalkozó blogjában annak kapcsán, hogy előnyt vagy hátrányt jelent-e az a tény, hogy az e-könyvet olvasóról nem lehet tudni, mit olvas éppen. A buszon, vonaton, strandon hajlamosak vagyunk ismeretleneket is megítélni annak alapján, mit olvasnak éppen, ugyanakkor a mások kezében látott könyv ötletet is adhat saját könyvválasztásunkhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv hagyományos előnyök hátrányok e olvasók

Hogyan viszonyuljon egy kiadó az e-könyvhöz?

2011.08.05. 18:00 :: Colibri-könyvek

Az Amazon intenzív és remekül kitalált televíziós reklámkampányt folytat, hogy népszerűsítse e-könyv olvasóját, a Kindle-t. Érdekes vita alakult ki az amerikai sajtóban arról, hogy mit kellene vagy nem kellene tennie a könyvkiadóknak az e-könyvek térnyerése és a hagyományos könyvek forgalmának csökkenése miatt, akár a Kindle ellen. Egy dolog biztos, a kiadónak ki kell szolgálnia a vevőt, akár hagyományos, akár e-könyvet akar vásárolni, ez az érdeke, akárcsak a szerzőnek és az olvasónak. 

Szólj hozzá!

Címkék: kiadók e könyv kindle

Az e-könyv jó árazásának titka

2011.08.02. 11:43 :: paddington

A Publisher’s Weekly, a kiadói szféra egyik legbefolyásosabb lapja a Vook tapasztalataira és az általuk írt fehér könyvre hivatkozva közzé tette azt a 10 aranyszabály, amely biztosítja a lehető legtöbb eladást és a legnagyobb bevételt a szerző, a kiadó és persze a kereskedő számára. Itthon is érdemes lenne megszívlelni a tanácsokat.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása