HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

E-könyv robbanás várható Európában

2011.08.21. 18:16 :: paddington

A digitális tartalommal foglalkozó paidcontent.org napokban megjelent cikkében az európai e-könyv piac jellegzetességeiről ír. Felhívja a figyelmet arra, hogy a 2010-es évben az nyugat-európai e-könyv forgalom ötszörösére nőtt és az előrejelzések szerint 2015-re nagyjából a könyvforgalom 15%-a valósul majd meg e-könyv formájában. Ezzel Nyugat-Európa jelentősen le van maradva az USÁ-hoz képest, ahol ez az arány már most is 6,4%. Egy másik jelentés szerint Oroszországban a 2011. éve első hat hónapjában több mint 650 ezer e-olvasót adtak el és így az olvasók forgalma 1400%-kal (!) növekedett az előző év azonos időszakához képest. Ma Oroszországban háromszor annyi e-olvasót adnak el, mint táblagépet.

Az európai e-könyv piac még igencsak gyerekcipőben jár, ahogy arra a paidcontent.org emlékeztet. Az igények jelentős növekedése ellenére jelenleg mindössze a könyves költések 1%-a e-könyv vásárlás. A tanulmányt jegyző Futuresource Consulting képviselője szerint a piacnak hatalmas potenciálja van, 2015-re az éves forgalom el fogja érni az 1,6 milliárd eurót (mintegy 440 milliárd forint), és minden ötödik könyvet e-formátumban fognak megvásárolni.

Összehasonlításként a BookStats legfrissebb amerikai adatai szerint 2010-ben az USA könyvforgalmának 6,4%-át tették ki az e-könyvek 878 millió dolláros összbevételt generálva (mintegy 175 milliárd forint). Két évvel korábban az arány mindössze 0,6% volt.

Érdekesség, hogy míg az éllovas Nagy-Britanniában 2010 utolsó öt hónapjában mintegy 400 ezer Kindle-t adtak el, Németországban, Európa legnagyobb könyvpiacán elsősorban táblagépeken olvasnak e-könyveket. Németországban csak 2011-ben kezdték el a Kindle olvasót árusítani, de egyelőre aránylag kicsi a vásárlói igény rájuk.

A tanulmány emlékeztet arra, hogy sok országban az adott nyelvű tartalom hiánya lassítja az e-olvasók elterjedését, bár a tendencia ezekben az országokban is változik. Hazai felmérések szerint 2011 elején hazánkban mintegy 100-120 ezer e-könyv olvasására alkalmas eszköz, e-olvasó és táblagép volt használatban, ugyanakkor a legális magyar nyelvű tartalom nagyon kevés.

Szólj hozzá!

Címkék: európa e könyv e olvasók

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr903169115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása