HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Magyarország különlegesen nyitott az e-könyvre?!

2012.03.09. 16:58 :: paddington

Dombi Gábor és dr. Kerekes Pál néhány érdekes és elgondolkodtató friss adatot gyűjtött össze egy sajtótájékoztatóra az e-könyvek és e-olvasók hazai és nemzetközi elterjedtségéről, népszerűségéről, sikeréről. A számok azt mutatják, a rendelkezésre álló ingyenes tartalmakat a magyar olvasók szívesen használják és ehhez rendelkeznek a megfelelő eszközökkel is. Az adatok nem szólnak, mert nem szólhatnak a hazai könyvkereskedelemben sikeres művekről, hiszen ezek csak kalózoldalakon érhetőek el elektronikusan magyar nyelven.

 
Az Egyesült Államokban elvégzett felmérések szerint az elmúlt nyáron az amerikaiak 15 százaléka használt már Kindle, iPad, Nook vagy más e-könyvolvasó masinát. 2012 februárjában ez az adat már 28 százalék volt, tehát döbbenetesen gyors a terjedése. A felhasználók majdnem negyede pedig már elmúlt 67 éves. (!) A kutatás eredménye: a
válaszadók már el tudják képzelni a világukat túl sok kinyomtatott könyv nélkül is.
 
A Book Industry Study Group felmérése szerint a könyvpiac gyorsabban változik, mint az olvasói szokások. A Consumer Attitudes Toward E-Book Reading című kutatás azt látja, hogy egy év alatt csökkent a dedikált könyvolvasó készülékekhez ragaszkodók száma (71,6-ról 60,9 százalékra). Az okostelefont előnyben részesítők száma 5,3 százalékról 9,2 százalékra nőtt. A válaszadók 17 százaléka inkább táblagépet használna, mint e-könyvolvasót. (Korábban ez az arány 13 százalék volt.)
 
Az amazon.com-on végzett felmérésben 2011-ben a szerzői kiadású könyvek átlagára 1,40 dollár volt, szemben az első 100 helyen lévő könyvek 8,26-as átlagárával. 2011-ben az amazon.com-on 18 szerzői kiadású mű jutott be az első 100 közé.
 
Az európai számok is a digitális könyv sikerét mutatják. Az Egyesült Királyságban 2011-ben 35.000 ekönyv jelent meg, ami egy év alatt 20 %-os növekedést jelent. A könyvpiac egésze ott csökkenő trendet mutat, mert míg 2009-ben 157 ezer, 2010-ben 151 ezer, 2011-ben csak 149,8 ezer cím látott napvilágot.
 
Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a könyvkiadók és könyvkereskedők számára szinte létfontosságú a jelenlét az e-könyvpiacon.
 
Némi fogalmat alkothatunk azonban arról, hogy mennyire e-könyv-olvasó nemzet a magar, ha rátekintünk a Magyar Elektronikus Könyvtár statisztikáira. 2012 februárjában például 472. 008 látogató kereste fel a honlapot, és 2.262.294 oldalt töltött le. Ha ehhez hozzászámítjuk, a további nagy ingyenes archívumok, e-könyvtárak és más e-gyűjtemények forgalmát, akkor azt kapjuk, hogy az e-könyv szegmens akár nagyobb is lehet, mint a színházlátogatók köre, a filmnézők tábora. És talán az is fölsejlik, hogy magában a könyvkomplexumban is az e-könyv helyzete egészen komoly nagyságrendű: a klasszikusok, vagy lejárt szerzői jogú szórakoztató irodalom csoportjában akár már át is vette a vezető helyet.
 
Gyakori kérdés: hány e-könyv-olvasó eszköz lehet magyar kezekben? Erre csak becslések vannak, hiszen a nagy gyártók és forgalmazók nem közölnek adatokat, csak százalékos növekedést publikálnak. Szintén feltevések szerint, itthon legalább 25-30 000 e-readert használnak az olvasók, és ennek legalább hetvenöt százaléka Kindle. Jelentős a táblagépek (iPad, Samsung Galaxy TAB) és az okos telefonok igénybe vétele ekönyv-olvasó eszközként.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr204300177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása