HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Az e-olvasók miatt nehezebben olvasunk mások gondolataiban?

2011.08.17. 20:00 :: paddington

 Érdekes vita bontakozott ki a napokban a Guardian című brit napilap e-könyvekkel foglalkozó blogjában annak kapcsán, hogy előnyt vagy hátrányt jelent-e az a tény, hogy az e-könyvet olvasóról nem lehet tudni, mit olvas éppen. A buszon, vonaton, strandon hajlamosak vagyunk ismeretleneket is megítélni annak alapján, mit olvasnak éppen, ugyanakkor a mások kezében látott könyv ötletet is adhat saját könyvválasztásunkhoz.

A blogszerző abban látja megtalálni saját húzódozása leglényegesebb pontját, hogy az e-könyvek korában kevésbé tudunk olvasni idegenek lelkében, hiszen nem tudjuk, mit is olvasnak éppen a buszon. A szerző egyik legkedvesebb reggeli szórakozása, hogy munkába menet a buszon útitársainak olvasmányait vizslatja. Vasúti utazás közben pedig sportot űz abból, hogy úgy lesse meg mások könyveinek borítóját, hogy azt ne vegyék észre.

 

A bejegyzés illusztrációjaként egy felnőtt és egy gyermek fotóját látjuk, akik egy-egy Harry Potter és a Főnix Rendje kötetet olvasnak. Szép vaskosat. A kommentek egy része éppen erre utalva – hozzám hasonlóan – azt gondolja, épp a vaskos könyvek terelik az embert az e-könyv olvasók felé, hiszen így nem kell többszáz oldalas, néha keménykötésű könyveket magunkkal cipelni.

 

A kommentek a könyvek tematikáját említi, mint az e-könyvek terjedésének egyik fontos pozitívumát. A Harry Potter regények olvasásától sok felnőttet az tartott vissza, hogy kínos lett volna számukra, ha ifjúsági regényt olvasva látják őket. Ehhez hasonlóan írják többen azt is, hogy az e-olvasók terjedésével jelentősen növekedett az erotikus tartalmú kötetek forgalma, amelyeket e-formátumban már nem kínos olvasni.

 

Hogy ez a vita mennyire valódi? Fogalmam sincs. Sokan, a kommentelők egy része is úgy gondolják, minden jó, ami az embereket több olvasásra ösztönzi. Hogy ez az e-könyv egyszerű elérhetősége, könnyűsége és anonimitása vagy a másoktól kapott tipp egy ellesett borító alapján, az teljesen mindegy. A cikkből több olyan blog és twitter-folyam címét is megtudhatjuk, ahol buszon ellesett olvasmányokat láthatunk, ha esetleg annyira elterjedne az e-könyv nálunk is, hogy már nem lesz mit nézegetni a trolin.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv hagyományos előnyök hátrányok e olvasók

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr323161000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása