HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Az e-olvasó és az olvasás együtt terjed

2011.09.21. 23:22 :: paddington

A Harris Interactive idén júliusban készített reprezentatív felméréséből kiderült, hogy jelenleg minden hatodik amerikainak van e-könyv olvasója és nagyjából ugyanennyien tervezik e-olvasó beszerzését a következő hat hónapban. Az e-olvasók tulajdonosai többet olvasnak és több könyvet is vásárolnak, mint az olvasót nem használók.

 

Az amerikai könyvpiacot az elmúlt hónapokban drasztikusan átalakították az e-könyv terjedésével összefüggő trendek. Az egyik legnagyobb bolthálózat, a Border’s lehúzni kényszerült a redőnyt, míg mások saját e-olvasókat dobtak piacra. Mivel egy év alatt az e-olvasót használók aránya 8%-ról 15%-ra emelkedett, még a New York Times híres bestseller-listája is néhány hónapja külön könyvkategóriaként kezeli az e-könyveket.

 

A felmérések eredményei szerint az amerikaiak mintegy 16%-a olvas el évente 11-20 könyvet, míg nagyjából egyötödük olvas 21.et vagy annál többet. Az e-könyv olvasóval rendelkezők közül 32% olvas 11-20 könyvet és az éritnettek több mint negyede, 27% olvas 21 vagy annál több kötetet évente.

 

Az e-könyv olvasóval rendelkezők nagyobb hajlandóságot mutatnak a könyvvásárlásra is. Az amerikaiak közel egyharmada (32%) nem vásárolt könyvet az elmúlt évben, míg ez az arány csak 6% az e-olvasóval rendelkezők között. Minden tizedik amerikai nyilatkozott úgy, hogy 11-20 könyvet vásárolt az előző évben, a 20-nál többet vásárlók aránya 9%. Az e-olvasót használók 17-17% nyilatkozott úgy, hogy 11-20 könyvet vagy 20-nál is többet vásárolt.

 

Az e-olvasókkal kapcsolatos egyik visszatérő feltételezés, hogy bár a felhasználók esetleg több könyvet vásárolnak, mint amennyi hagyományos könyvet vennének, de kevesebbet olvasnak el. A felmérés ezt a kritikát nem támasztja alá, mivel mind a hagyományosan olvasók, mint az e-olvasót használók hasonlóan nyilatkoztak, 50%-uk mondta azt, hogy ugyannyit olvasnak, mint hat hónappal korábban. Míg a hagyományos olvasók mintegy negyede kevesebbet olvasott, mint a korábbi időszakban (ez az arány az e-olvasót használók között csak 8%), addig az e-könyvet olvasók 36%-a arról számolt be, hogy többet olvas, mint korábban (ez a hagyományos olvasók között csak 16%).

 

Formátumtól független ül bizonyos típusú könyvek népszerűbbek az olvasók körében. Azok háromnegyede, akik legalább egy könyvet olvastak az előző évben, mind tényirodalmat, mind fikciós irodalmat olvasott. A fikciós kategóriákon belül a legnépszerűbbek a misztikus könyvek, a krimik és a thrillerek (47%), a sci-fi (25%), a szépirodalom (23%) és a romantikus regények (23%). Minden tizedik olvasó olvas képregényeket, 8% olvas ún. chick-lit, azaz a gazdagok és befutottak között játszódó könyveket és 5% western történeteket. A nem fikciós kategóriákon belül 29% az életrajzi könyvek olvasottsága, 27%-ban részesedik a történelem, 24% a vallásos és spirituális dolgokkal foglalkozó kötetek olvasottsága. Az olvasók 18%-a olvas önsegítő könyveket, 13% megtörtént bűneseteket , 12% aktuális témákkal foglalkozó könyveket, 11% politikai témájúakat, míg 10% üzleti témájú könyveket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr413244724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása