HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan viszonyuljon egy kiadó az e-könyvhöz?

2011.08.05. 18:00 :: Colibri-könyvek

Az Amazon intenzív és remekül kitalált televíziós reklámkampányt folytat, hogy népszerűsítse e-könyv olvasóját, a Kindle-t. Érdekes vita alakult ki az amerikai sajtóban arról, hogy mit kellene vagy nem kellene tennie a könyvkiadóknak az e-könyvek térnyerése és a hagyományos könyvek forgalmának csökkenése miatt, akár a Kindle ellen. Egy dolog biztos, a kiadónak ki kell szolgálnia a vevőt, akár hagyományos, akár e-könyvet akar vásárolni, ez az érdeke, akárcsak a szerzőnek és az olvasónak. 

 

A reklámfilmek (https://www.youtube.com/watch?v=xIj5lpFQIK8&NR=1, https://www.youtube.com/watch?v=DQKNxHo9bpA&feature=relmfu) a Kindle-t a könyvnél könnyebb, vékonyabb és tartósabb változatként ajánlják, amelyet (ellentétben a táblagépekkel) erős napfényben is lehet olvasni. Hangsúlyozzák az azonnaliságot is, azt, hogy 900.000 könyvet lehet azonnal elérni és olvasni. A Kindle alkalmas arra, hogy egy egész könyvtárat tároljunk egyetlen könyv méretű helyen, ráadásul akár egy hónapig lehet használni egyetlen feltöltéssel.

 

Aaron Gilbreath, a Chicago Tribune kolumnistája azt reklamálja, az amerikai kiadói ipar miért nem kezd egy, az Amazonéhoz hasonló intenzív kampányba, amelyben a hagyományos könyvek vonzó tulajdonságait tárják az olvasók elé. Emlékeztet arra, hogy korábbi példák is mutatnak arra, az amerikai közvélemény befolyásolható egy megfelelően hatásos reklámkampánnyal. Úgy gondolja, a kiadók feladata lenne a hagyományos könyv megmentése.

 

Javaslata szerint a hagyományos könyvek olvasása által okozott érzéseket kellene felidézni a közönségben, egy könyv tapintását és illatát, a lapozás közbeni halk zizzenést, azt a nagyszerű érzést, amikor összegömbölyödik az ember egy könyvvel vagy a nagyszerű látványt, ahogy gyűlnek könyveink a polcon, a szép, színes borítókat.

 

A cikkre reagálva a The Digital Reader blogot szerkesztő Nate Hoffelder humorosan azt veti fel, hogy ennek analógiájaként a kiadóknak támadást kellene indítani a könyvesboltok és könyvkereskedők ellen. Komolyra fordítva a szót azt hangsúlyozza, hogy a kiadóknak sosem lenne szabad egy bizonyos formátum mellett letenni a voksukat. A feladatuk az, hogy az általuk kiadott könyveket minél nagyobb példányszámban adják el függetlenül annak formátumától. Szerinte – és szerintünk is – pontosan annyi értelme lenne a Kindle elleni támadásnak, mint a könyvesboltok elleninek. Jobb esetben egy ilyen lépés az egyik bevételi forrásból a másikba tereli a pénzt, rosszabb esetben elidegeníti az olvasót az adott kiadótól. Éppen ezért minden kiadó kötelessége egyformán támogatni a hagyományos és az e-könyv formátumot.

 

A hazai helyzet ismeretben a hagyományos könyvekhez való görcsös ragaszkodás még ennél is rosszabb hatással bír. Az e-könyv ignorálása ugyan lassítja annak magyarországi terjedését, de azt is pontosan tudja minden kiadó, előbb-utóbb valamennyi könyve hozzáférhető lesz e-formában, csak lehet hogy egyáltalán nem lesz bevétele belőle. Ha csak kalózváltozat létezik belőlük vagy az e-változat nem kapható minden hazai e-könyvesboltban.

Szólj hozzá!

Címkék: kiadók e könyv kindle

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr563128509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása