HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Az amerikai kiadók és az e-könyv

2011.09.22. 13:42 :: paddington

Az Aptara harmadik alkalommal készítette el azt a felmérést, amely az amerikai kiadók e-könyvekkel kapcsolatos tapasztalatait és gyakorlatát méri fel. Az e-könyv az USÁ-ban már igen jelentős piaci termék, míg jelentőségük a világ többi részén még csak most indult növekedésnek. A felmérés eredményei szerint az e-könyvek forgalma 2010-ben 40%-kal nőtt és jelentősége akkor, hogy a kiadók egyharmada 2011-ben kiadásra kerülő könyveik több mint háromnegyedét elektronikus formában is megjelentetik. A hazai könyvpiac még messze nem itt tart, de talán az amerikai tapasztalatok figyelemmel kísérése néhány buktató kikerülését lehetővé teszi.

A 2009 óta évente készülő felmérés figyelemmel kíséri a kiadók hagyományos, nyomtatott könyvről a digitálisra való átállását. A hagyományos, kereskedelmi forgalomba kerülő könyveket megjelentető kiadókon kívül külön kategóriában vizsgálja a tudományos könyvek, a tankönyvek és a vállalati szegmens számára dolgozó üzleti kiadókat. Az eredmények azért is jelentősek, mert pontos képet adnak a jelenlegi helyzetről, ugyanis meglepő módon a válaszadás 100%-os.

Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az e-könyv piac exponenciálisan növekszik, még új piaci szegmens, és mint ilyen megjósolhatatlanok belső mozgásai és éretlen az infrastruktúrája. Az áttéréssel összefüggő feladatok és problémák rányomják a bélyegüket az egész iparágra annak ellenére, hogy az eladási számok intenzíven növekednek.

A kiadók 20%-a már ma is bevételének legalább egytizedét e-könyvekből realizálja, de ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy ez a terület akárcsak megközelítené piaci potenciálját. Jelentős kihívás az iparág számára az e-könyvek előállítása éppúgy, mint a promóció vagy a kereskedelmi csatornák kérdése. Továbbra sem dőlt el például az e-könyvformátumok közötti verseny, és problémát jelent a DRM (Digital Rights Management, azaz egyfajta másolásvédelem) kérdése is. Bár a piac egyre érettebbé válik, a technikai fejlődés újabb kihívásokat is hoz. A legfrissebb kérdés a továbbfejlesztett e-könyvek kérdése, amelyek a puszta olvasás lehetőségén kívül egyéb szolgáltatásokat (pl. zene, filmbejátszások) is nyújt.

Az e-könyvek több mint egyharmada (35%) ma pdf formátumú fájlokból készül, a második legjelentősebb forrásformátum az Adobe InDesign (26%), amit szinte kizárólag a komplikált ábrákat, hivatkozásokat tartalmazó tankönyveknél használnak. Folyamatosan növekszik az XML, mint forrásfájl jelentősége, amely ma 12%- de a kiadók legnagyobb része a pdf-ről erre a formátumra készül a közeljövőben áttérni. A könyvek 10%-a Word dokumentumból, 6%-a QuarkXpress fájlból készül, de még előfordul fizikai példány, mint forrás is (2%) (a maradék 10% nem tudja vagy egyéni forrásformátumot használ.

A vizsgált kiadók közül a hagyományos kereskedelmi kiadók állnak a legjobban az e-könyvek kiadásában az elmúlt két évben azon kereskedelmi kiadók aránya, akik elkötelezték magukat az e-könyv mellett, 50%-ról 76%-ra növekedett. Ugyanakkor az e-könyvek kiadása főként az aktuális, új könyveket érinti, a kiadók azokat a könyveket, amelyeknek jogait birtokolják, de aktuálisan nem forgalmazzák (ún. backlist) még nem hozták e-könyvként forgalomba. Backlistjét csak a kiadók harmada alakította e-könyvvé. Nem meglepő, hogy az e-könyvből származó bevételek aránya is a kereskedelmi kiadóknál növekszik a leggyorsabban, akár a 20%-ot is megközelíti.

Az amerikai piacon az Amazon, és így a Kindle formátuma, a prc(mobi) még őrzi vezető helyét, de előnye folyamatosan csökken. Mivel az Amazon forgalma nem csökken, sőt egyelőre dinamikusan növekszik, ez az arányváltozás csak annak tudható be, hogy a piaci növekedés igen gyors, az alternatív formátumok, főként az ePub pedig egyre nagyobb jelentőséget kap ezeken az alternatív csatornákon.

Az Amazon mellett még mindig magas az aránya a hagyományos PC számítógépekre szánt e-könyveknek. Számos kiadó támaszkodik saját kereskedelmi csatornára, hoz létre saját e-könyvesboltot.

Egyelőre a kiadók legnagyobb része a hagyományos, nyomtatott forma és az e-könyv formátum egyidejű kiadását részesíti előnyben és ritkábban kísérleteznek a kizárólag elektronikus formátumban történő kiadással.

Az e-könyvek kereskedelme egyelőre főként az angol nyelvű országokban jelentős, az USA után a legnagyobb e-könyv fogyasztó ország Nagy-Britannia, ahol az e-könyv forgalom mértéke nagyjából azonos Európa többi részének összességével.

A cikk az alábbi kutatás alapján készült: BookStats Survey, Association of American Publishers and the Book Industry Study Group, 2011.

Szólj hozzá!

Címkék: piac kiadók e könyv formátum

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr593245752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása