HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

A digitális forradalom az írói lét halála?

2011.08.23. 20:42 :: paddington

Az Edinburgh-i Könyvfesztiválon Ewan Morrison skót regényíró igen sötét képet vázolt fel a könyvek és az írói lét jövőjéről. A Guardian című brit napilapban közölt cikkben annak – a kevesek által osztott - véleményének ad hangot, hogy a digitális forradalom köszönhetően 25 éven belül megszűnik a hagyományos, papíralapú könyvkiadás. Véleménye szerint az e-könyvek és az e-könyvkiadás az írói szakma megszűnését is jelenti majd egyúttal. Morrison szerint a jövőben az e-könyveket elsőkönyvesek, munkacsoportok, egy-egy téma iránt érdeklődő lelkes amatőrök és olyan szerzők fogják írni, akik már megalapozták a hírnevüket a papírkönyvek korában. Sötét jövőképe szerint a digitális forradalom nem emancipálni fogja az írókat, nem nyitja meg a kreativitás új korszakát, hanem azt, hogy a szerzők műveiket szinte ingyen vagy ingyen fogják kínálni, így íróként megélni nem lehet majd.

 

A cikkíró emlékeztet arra is, hogy a múltban már többször születtek egyes korszakok végét jelző jóslatok. 1939-ben a Penguin olcsó paperback-jeinek megjelenésekor a kiadói ipar összeomlását jósolták. 1440-ben azt jósolták, a könyvnyomtatás megszűnteti a katolicizmust, de azt is, hogy a házi videó a mozi korának végét jelenti.

 

A hagyományos könyvek piaci helyzetével kapcsolatosan jelenleg ellentmondásos statisztikák állnak rendekezésre. A Barnes & Noble háromszor annyi e-könyvet ad már ma is el, mint hagyományosat, az Amazon adatai szerint az e-könyv forgalma jelentősen, mintegy két és félszeresen meghaladja a keménykötésű könyvek eladását. A Bertelsmann egyik vezetőjére hivatkozva azt írja, a hagyományos könyvek jövője elsősorban a háború utáni nemzedék szokásaitól függ, hiszen az ő gyermekeik, a mai huszonévesek, az ún. Y generáció tagjai már ma is 78%-ban digitálisan és ingyenesen figyelik a híreket. Ezt a tendenciát követi a könyv is, ími azt jelenti, hogy a hagyományos könyveknek mindössze egy generációnyi jövője van.

 

Ezt követően Morrison a szerzők jövőjéről beszél. Emlékeztet arra, hogy Shhakespearetől Philip Rothig az írók nagy része megélt műveiből. A megélhetést valaha kegydíjak, ma az előlegek jelentik, az írók nem csak a jogdíjakból élnek. Legalább annyira fontosnak tartja a művészeket támogató gazdasági szerkezetet, mint magát a művészetet.

 

A digitális könyvkiadás koráról azt feltételezi a szerző, hogy a kiadók nem fognak előleget fizetni, így a szerzőknek a jövő bevételeire kell alapozniuk. Ugyanakkor a kiadók érdeke a rövidtávú profit maximalizálása, ezért inkább biztosra menve már ismert írók mellett teszik le a voksukat, nem pedig új tehetségek fejlődését segítik majd. Nem csak az új szerzők megjelenést válik szinte lehetetlenné, hanem a közepes írók sem jutnak majd lehetőséghez, akik között sok jövőbeli díjnyertes is lehet.

 

A digitális kereskedelem tendenciái közül az irodalmat befolyásoló fontos tényező az ún. hosszú farok el, amely szerint a kereskedőnek ugyanakkora profitja van, ha tételből ad el kis mennyiségeket, mintha néhány tételből rengeteget. Minél több fogyasztó vásárol a digitális termékekből annál hosszabb lesz a farok, hiszen az egyre növekvő választékból mindenki kiválasztja az ízlése szerint valót, ami egyben a sikerkönyvek piacának szűkülését is jelenti majd, ahogy történt ez az iTunes vagy azeBay térnyerésével más területeken. Az egyes szerzők szempontjából azonban ez a tendencia azt is jelentheti, hogy miközben a digitális piactér virágzik, az egyes szerzők mindössze néhány példányt adnak el évente. Még sötétebb a kép, ha ehhez hozzátesszük a digitális világ azon tendenciáját, amelyet Chris Anderson fogalmazott meg: minden iparág, amely digitálissá válik, egy idő után ingyenes is lesz. A digitalizálódó iparágakban az adott tartalmat előállító emberek bevétele folyamatosan csökken. Morrison úgy véli, az irodalomban is elkezdődött ez a tendencia.

 

A digitális iparágakban a nullához közelítő fogyasztói árak irányába két fontos erő hat, az egyik a tömeges kalózkodás, a másik a jelentős kedvezmények iránti fogyasztói igény. A szerző szerint egy idő után a könyvek is hasonló sorsra jutnak, mint a képek, a filmek és a zeneszámok,a melyeket ma már szinte mindenki ingyenesen terjeszt. Attól tart, előbb utóbb a könyv is „Kínában gyártódik majd”, azaz olcsón dolgozó munkaerő állítja elő a tartalmat.

 

A cikk végső következtetése igen érdekes, főként a hazai, tehát nem angolszász irodalmi világ ismeretében. Morrison szerint az egyetlen megoldás egy olyan politikai döntés lenne, amely a megélhetéshez elegendő támogatást, fizetést biztosít az írók számára. Vajon így közeledik majd a világ hozzánk?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr573174372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása