HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Könyvtári szolgáltatást indított az Amazon

2011.09.22. 21:04 :: paddington


Szerdán az amerikai könyvkereskedelmi óriás mintegy 11.000 amerikai könyvtár számára nyitotta meg az e-könyvek kölcsönzésének lehetőségét. Egyelőre a szolgáltatás azok számára nyílt meg, akik valamelyik könyvtárba beiratkoztak és olyan olvasójuk van, amelyik el tudja olvasni a Kindle formátumot. Az olvasáshoz nincs szükség saját Kindle-re, de az olvasónak rendelkeznie kell saját Amazon regisztrációval. Számos könyvtárban eddig is lehetőség volt az e-könyvek kölcsönzésére, de az Amerikában legelterjedtebb olvasón csak most nyílt meg a lehetőség.

 

Az Amazon szerdai bejelentésében az e-könyv üzletág vezetője, Jay Marine elmondta, a könyvtárak a közösség fontos részét képezik, ezért döntöttek úgy, hogy e-könyveiket elérhetővé teszik ílymódon is.

 

A bejelentést a kiadók nem fogadták osztatlan lelkesedéssel, mivel attól félnek, így többen élnek majd ezzel a lehetőséggel és nem vásárolják meg az e-könyveket. Az e-könyv vásárlók e-könyv kölcsönzövé válása a jelenlegi piaci viszonyok között olyan bevétel-kiesést jelenthet számukra, amelyet nem fognak tudni kezelni. A kiadói ipar még egyébként sincs túl azon a sokkon az USÁ-ban sem, amelyet az e-könyv terjedése jelent.

 

Az amerikai sajtóban (a nem annyira amerikai, mint inkább magyar nevű) John F. Szabo, az egyik nagy atlantai könyvtár vezetője nyilatkozott arról, mennyire várták a kereskedelmi óriás könyvtári szolgáltatását.

 

A Kindle könyvtári szolgáltatásának bevezetésétől azt várják, hogy milliók szoknak majd rá a kölcsönzésre, és egyúttal talán a könyvtárba járásra is.

 

A könyvkiadók egészen mostanáig nem hangoztatták aggályaikat a könyvtári e-könyvekkel kapcsolatban a könyvtárak magas társadalmi presztízse miatt. Néhány kiadóvezető magánvéleményét hangoztatva aggályát fejezte ki az új szolgáltatással kapcsolatban. Kérdés, hogy ez a lépés nem lehetetleníti-e majd el a jelenlegi kereskedelmi modelleket.

 

Az elmúlt időszakban a könyvtárak igyekeztek az olvasói igényeknek megfelelően alakítani e-könyv kínálatukat. Egyre több kiadó járul hozzá, hogy e-könyveiket könyvtárak számára is megvásárolhatóvá tegyék. Az év első kilenc hónapjában csaknem kétszer annyi e-könyvet kölcsönöztek az amerikai könyvtárakból, mint az előző év hasonló időszakában, és ezek az adatok még az Amazon bejelentését megelőző időszakot tükrözik.

 

Az amerikai könyvtárak kétharmada kínál ma e-könyv kölcsönzési lehetőséget. Ez az arány két évvel ezelőtt mindössze 12% volt.

 

Az e-könyvek kölcsönzése hasonlóan elven működik, mint a hagyományos kölcsönzés. Ha egy könyvtár 10 e-példányt vásárol meg egy könyvből, akkor egyazon időben legfeljebb 10 olvasó kölcsönözheti ki az adott könyvet. Az e-könyvet kölcsönzők díjazzák azt is, hogy nem kell elmenniük a könyvtárba, mivel on-line is kölcsönözhetnek.

 

Az e-könyv eladások csökkenésétől való félelem még jelentős kiadókat is visszatart a könyvtári példányok elérhetővé tételétől. Az egyik legnagyobb amerikai kiadó, a Simon&Schuster szóvivője szerint ennek az az oka, hogy még nem találták meg azt az üzleti modellt, amely nem veszélyezteti a kiadó működését, ugyanakkor szem előtt tartja a szerzők hosszútávú érdekeit is. A kiadó könyvtárak és könyvtárak számára e-könyveket kínáló kereskedők bevonásával igyekszik megtalálni a megoldást.

 

A megfelelő üzleti modell megtalálása azért is fontos, mert a HarperCollins tavaszi feltétel-változtatásának hatása hatalmas felháborodást keltett. A korábban korlátlanul felhasználható könyvtári licenceket még márciusban korlátozta a kiadó 26-ban maximálva a letöltések számát. Így a könyvtárnak újra meg kell vennie azt az e-könyvet, amit már 26-an kikölcsönöztek.

 

A könyvtári e-könyv kölcsönzés lehetőségének bővülése az e-olvasók piacára várhatóan kedvező hatást gyakorol majd. A szakemberek becslése szerint ebben az évben csak az USÁ-ban még legalább 15 millió olvasót adnak majd el.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvtár e könyv kölcsönzés kindle e olvasó

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr203247017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása