HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Az e-könyv jó árazásának titka

2011.08.02. 11:43 :: paddington

A Publisher’s Weekly, a kiadói szféra egyik legbefolyásosabb lapja a Vook tapasztalataira és az általuk írt fehér könyvre hivatkozva közzé tette azt a 10 aranyszabály, amely biztosítja a lehető legtöbb eladást és a legnagyobb bevételt a szerző, a kiadó és persze a kereskedő számára. Itthon is érdemes lenne megszívlelni a tanácsokat.

 A szabályok kidolgozásakor a Vook négy olyan faktort határozott meg, amelyek az e-könyv sikerességének mérőszámai: kategorizálás, megtalálhatóság, piaci jelenlét és a könyvtárak. A megfelelő kategorizálás azt jelenti, hogy a lehető legtöbb, ám nem túl általános kategóriába kell sorolni a könyvet, ugyanakkor olyanokba, amelyek az árazást is indokolják, mivel bizonyos kategóriájú könyvekért az emberek hajlamosak többet fizetni. Példaként egy, a Microsoft Office-ról szóló könyvet használ, amit be lehet sorolni a hatékonyság vagy a referencia kategóriáiba, de az üzleti könyvek közé is, ami indokolja a magasabb árat és több megtekintést is eredményez.

 

A megfelelő kategorizálás segíti, hogy  a könyvet észrevegyék, elősegíti, hogy az adott könyv előkelő helyre kerüljön az eladási listán és ott is maradjon. A Vook szakértői szerint a kiadóknak érdeke lenne, hogy az eladási árat a megjelenéskor egy rövid, három naptól két hétig terjedő időszakban a lehető legalacsonyabban szabják meg, majd ezt követően emeljék a kívánt szintre.

 

Az árazásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a különböző áruházak más és más árszinttel dolgoznak. Az eladások ösztönzésének hatásos eszköze az is, amikor egy kiadó egy-egy szerző teljes életművére vonatkozó ajánlatot kínál. A kiadók saját oldalain indított akciók is kedvező hatást gyakorolnak az eladásokra.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs általános árazási szabály, az egyes címek árát egyenként kell meghatározni és folyamatosan figyelemmel kell kísérni, majd szükség esetén változtatni rajtuk, akár napi, heti rendszerességgel figyelembe véve az árváltozás hatását az eladások számára.

 

A Vook10 aranyszabálya

 

1.      Mivel az e-könyvnél nem jelentkeznek változó költségek, szabad jelentősen alacsonyabb árakat szabni a bevétel maximalizálása érdekében

2.      Az optimális ár teljes egészében a tartalomtól függ.

3.      Bizonyos árküszöbök lélektani „automatikus” vásárlásokat eredményeznek.

4.      A kategorizálásnak jelentős szerepe van az optimális ár és a fellelhetőség tekintetében.

5.      Csomagajánlatokat, teljes kiadói kínálatot hatékonyabb reklámozni – az emelkedő víz minden csónakot megemel.

6.      Alkalmazásokat használó környezetben fontos a körítés az eladások növeléséhez.

7.      A vonzó bevezető áraknak jelentős hatása van az eladások növekedésére

8.      Alkalmazásokat árusító boltban nem hatékony a magas e-könyv ár.

9.      A forgalom naprakész követése az e-könyv dinamikus világában elengedhetetlen, mivel annak megfelelően kell az árakat módosítani.

10.  Minden forgalmazó esetében más és más bevált gyakorlat van, amit figyelembe kell venni a megtalálhatóság és a bevétel maximalizálása érdekében.

(forrás: Publisher's Weekly) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr513119746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása