HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Fogócska az e-könyv piacon

2011.05.03. 17:40 :: paddington


A Bertelsmann német médiaóriás a minap büszkén jelentette be talán leghagyományosabb üzletágának,a könyvkiadó Random House-nak tavalyi eredményeit. A Random House megháromszorozta digitális könyv értékesítését, amely így már az összes bevételének 6 százalékát teszi ki. A Random House minden tizedik Egyesült Államokban eladott könyve e-könyve.

Vagyis „odaát” szemlátomást minden rendben van. Európában azonban korántsem ilyen rózsaszínű a kép.

Ahhoz, hogy az öreg kontinens is felzárkózzon az Államokhoz, legalább 2-5 évre van szükség – mondta berlini sajtótájékoztatóján Markus Dohle, a Random House vezérigazgatója. Európában még mindig túl kevés az olvasó eszköz és a nemzeti nyelveken elérhető könyvek száma is viszonylag csekély.

 A francia FNAC vagy a német Thalia könyvkiadó már bevezetett a piacra saját e-könyv olvasóját, az Amzone Kindle feltűnően hiányzik Európa nagy részén. A cég bevezette ugyan a készülék nemzetközi változatát, de Nagy-Britannián kívül, ahol Amazon nemrég Kindle üzleteket nyitott, gyakorlatilag nincsenek helyi nyelven elérhető könyvek a Kindle felhasználóknak.

 

Több európai kiadó egyszerűen megakadályozta műveinek digitális értékesítését az Amazon számára, tartva a papír alapú könyveik számának jelentős csökkenésétől és attól, hogy az amerikai óriás érvényesíti fölényét az árképzési tárgyalásokon.

 

Európában egyébként is a Kindle-nél elterjedtebb eszköz az Apple Ipad. Ám még így is csak néhány európai kiadó engedélyezte, hogy kiadványai bekerüljenek az Apple digitális boltjának kínálatába.

 

Eközben a zavaros és ellentmondásos európai jogalkotási és szabályozási környezet még borúsabbá teszi a képet. A francia szenátus március végén hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely

lehetőséget ad a francia kiadóknak, hogy azonos árat kérjenek a könyveikért, akár az Apple, akár egy francia tulajdonú e-könyv kereskedelmi cég árusítja azokat. A francia javaslat olyan árképzési rendszer létrejöttét segíti, amely a hagyományos könyvek piacához hasonlóan Franciaországban és több más európai országban megakadályozza, hogy a kereskedők árengedményeket adjanak a könyvekre.

 

A kiadók azt mondják, szabott ár elsősorban a független könyvkereskedőket támogatja, arra ösztönözve őket, hogy minél szélesebb választékot kínáljanak és ne leárazott bestsellerekkel töltsék fel a polcaikat. A könyvpiacon a szabott áraknak a régmúltban gyökerező, erős hagyományai vannak, amelyet annak ellenére védenek, hogy más területeken ezek az országok sem fogadják el a „hatósági árat”.

 

Ugyanakkor vannak olyan jelek is, amelyek szerint az Európai Bizottság szigorítani készül a digitális könyvek árképzési rendszerét. A múlt hónapban a Bizottság tisztviselői házkutatást tartottak számos európai kiadónál, mondván, "okkal feltételezhető, hogy az érintett társaságok megszegték az EU trösztellenes szabályait."

 

Kiadói vezetők viszont azt mondják, a törvényalkotók ebben az esetben az úgynevezett ügynökségi árképzést kérdőjelezik meg, amely szerint a kiadók állapítják meg az e-könyvek kiskereskedelmi árát, az online kiskereskedők csak jutalékát vonja le belőle.

 

Az amerikai Amazon inkább nagykereskedelmi áron vásárol könyvet a kiadóktól, és utána maga állapítja meg kiskereskedelmi árait. Az ügynökségi modellt csak nemrég és vonakodva fogadta el a cég az Egyesült Államokban.

 

Ha az európai szabályozók nem fogadják el az ügynökségi modellt, nehéz elképzelni, hogy tudnak élni a francia törvényjavaslattal. Ráadásul ha engedik a kiadóknak, hogy maguk határozzák meg a kiskereskedelmi árat, az érinteni fog minden digitális tartalommal kereskedő vállalkozást, nem csak azokat, amelyek székhelye Franciaországban van. Ez pedig – egyes kiadói vezetők szerint - úgy hangzik, mint az EU e-kereskedelmi szabályainak megsértése, amelynek alapvető célkitűzése a határokon átnyúló kereskedés elősegítése.

 

Ezeknek a látszólagos ellentmondásoknak a leküzdése évekbe telhet, miközben az európai e-könyv piac egyre jobban lemarad a tengerentúli mögött.

 

Ha az európai könyvek továbbra is elérhetetlenek lesznek a legális digitális platformokon keresztül, növekedni fog a kalózkodás veszélye – figyelmeztetnek szakértők. A kiadóknak, politikusoknak és a törvényalkotóknak pedig csak meg kéne nézniük, mit jelentett ez az elmúlt időszakban a zeneipar számára! (forrás: The New York Times)

Szólj hozzá!

Címkék: usa eu amazon e könyv e book könyvpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr272874950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása