HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Átalakulóban a kiadói szféra

2011.09.06. 14:27 :: Colibri-könyvek

 

Az e-könyvek, miközben még külföldön is nemrég újdonságnak számítottak (Magyarországon pedig továbbra sem jelennek meg a legfontosabb könyvek e-formátumban), teljesen átalakítják a kiadói tevékenységet. A jelnelegi helyzetet elemzi a USA Today címú amerikai napilap online kiadásában ma megjelent cikk.

 

A kiadók számai magukért beszélnek:

*       A legnagyobb amerikai kiadó, a Random House az év első felében bevételeinek több mint 20%át digitális kiadványaiból realizálta.

*       Az Amazon nemrégiben jelentette be, hogy két további szerző Kathryn Stockett (magyarul A segítség című, az amerikai Délen játszódó regénye jelent meg) és a Szingli fejvadász sorozat írónője, Janet Evanovich is belépett a milliósok klubjába, akik több mint egymillió Kindle e-könyvet adtak el.

*       Az újság aktuális bestseller-listájának első 20 helyezettje közül 8 e-könyv.

*       A második negyedév pénzügyi eredményei alapján a Barnes&Noble bejelentette, hogy a digitális termékekből származó bevétel növekedése fedezi a hagyományos könyvkereskedelem bevételcsökkenését. Saját e-olvasójuk, a Nook népszerűsége komolyan segíti kereskedelmi eredményeik alakulását. A Borders könyvesbolt-hálózat közelmúltban bekövetkezett csődje részben annak is köszönhető, hogy nem nyitottak időben az e-könyvek felé.

Az Amerikai Könyvkiadók Egyesületének képviselője, Tina Jordan a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az idei évben özönvízszerűen elárasztották a piacot az e-könyvek. A kiadók egybehangzó tapasztalata szerint a népszerű szerzők eladásai 30-40%-kal növekednek, ha e-formában is megjelenik aktuális bestsellerük.

Annak ellenére, hogy az új technológiának nagy a vonzereje, valamint hogy az e-olvasó és e-könyv eladások jelentősen növekednek, a hagyományos könyv is tartja a pozícióját. A kiadók abban látják a jövőt, hogy a fogyasztók minél többféle formában és minél egyszerűbben vásárolhassák meg a könyveket. A Random House-nál dolgozó Stuart Applebaum hangsúlyozta, ha az eladások 20%-a e-könyv, még mindig 80% a hagyományos könyv. A kiadó várakozása szerint az olvasók egyre inkább igényelni fogják, hogy többféle formátumban is elérhetőek legyenek a kiadványok, így a kiadók szükségszerűen egyre többet fognak az új technológiák fejlesztésébe fektetni.

A Scholastic kiadó, amely elsősorban fiatalok számára ad ki könyveket, őszre saját olvasó-alkalmazás megjelentetését tervezi. A kiadó alelnöke, Kyle Good azt nyilatkozta az USA Today-nek, hogy ott szeretnének találkozni a gyerekekkel, ahol vannak, a gyerekek pedig a „kütyük” túlsó végén lógnak.

Az amerikai piac nagy kérdése, hogy az előttünk álló nagy, karácsony előtt bevásárló-időszakban milyen ütemben folytatódik az e-könyvek térnyerése a hagyományos könyvekkel szemben, illetve hogy az e-könyv forgalom növekedése milyen mértékben jelenti az átállást a modern formátumra a hagyományosról, illetve példányszám-növekedést jelent-e.

Szólj hozzá!

Címkék: e könyv könyvpiac kaidók

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr83206599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása