HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Az e-könyv átalakítja a könyvtervező ipart

2011.07.04. 22:51 :: Colibri-könyvek

Az e-könyvek térhódítása beteheti a kaput a könyvdizájnereknek, még akkor is, ha sokan lehetségesnek tartják a digitális és a nyomtatott könyvek hosszú távú békés egymás mellett élését – hangzott el a könyvborító tervezők idei konferenciáján, a londoni British Könyvtárban.

Damian Horner marketing szakember szerint a nyomtatott könyvek borítójának és dizájnjának „átültetése“ a digitális könyvkiadásba, nem működik. Az ajánlások és rövid idézetek, amelyek a nyomtatott könyvek borítóján és fülszövegén jól mutatnak, egyáltalán nem működnek a digitális környezetben.

Horner javaslata az, hogy a kiadók felejtsék el a nyomtatott könyvek digitális megjelenítését, és gondolkozzanak az e-könyv olvasók fejével: minél kevesebb szöveg, és egy minél jobban megjegyezhető ikon legyen a könyv „jele“. Ezt ugyanis könnyű bevezetni a digitális világba, különösen a közösségi oldalak, a Facebook és a Twitter világába. Példaként említette Caroline Lawrence The Case of the Deadly Desperados, Stephenie Meyer Twilight és David Nichol One Day című műveit.

Horner szerint egy online fülszövegnek minden olyan információt tartalmaznia kell, amelyet a print is tartalmaz, köztük a könyv címét és a különböző véleményeket, ajánlásokat, de alkalmazkodnia kell a virtuális környezethez. A digitális fülszöveg akkor hatékony, ha annak tartalmát megfelelően optimalizálják a különböző keresőkre.

Alex Miles Younger, a Domino Project kreatív igazgatója azon a véleményen volt, hogy a tervezőknek úgynevezett „felismerhetőségi csomagokat“ kell gyártaniuk a történetekhez. Ez azt jelenti, hogy az e-kiadványokat is éppúgy meg kell különböztetni egymástól, mint mondjuk a „gyűjtői kiadásokat“ a puhafedeles könyvektől. "Ahogy nő a formátumok száma, mi is egyre több és többféle dizájnt fogunk készíteni“ – fogalmazott. „És nagyon fontos lesz, hogy ezeknek a dizájnoknak egy—egy eleme hogyan, miképp használható fel máshol?“

„Újfajta, kreatív gondolkodásmód alakul ki, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal“ – jósolja Horner, aki szerint a dizájnerek nem vesztettek csatát, hanem éppen ellenkezőleg: egyre több lehetőségük lesz. Fantasztikus könyvborítókat tervezhetnek, ha arra lesz szükség, de megmutathatják, hogy mit tudnak, amikor a közösségi oldalakra kell „ikonokat“ tervezniük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr693039877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása