HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Harry Potter az e-könyv piacon!

2011.07.04. 09:46 :: paddington


Amióta J.K. Rowling, a Harry Potter könyvek írója bejelentette, hoogy új weboldalt indít Pottermore címmel, megindult a találgatás: mit kapnak a rajongók az új site-on? Pontos informáációja még senkinek nincs, hiszen az oldalon egyelőre csak annyi olvasható, hogy július végén jön az igazi meglepetés, annyi már most bizonyos – és ezt maga Rowling is megerősítette -, hogy erről a honlapról lesznek letölthetők a Harry Potter könyvek. Az ügy pikantériája, hogy Rowling eddig nem engedélyezte könyveinek megjelenését e-formátumban. Mindez pedig azt jelenti, hogy az e-könyv újabb jelentős üzleti siker elé néz.

A Pottermore azonban nem csupán újabb felület lesz, ahonnan letölthetők a Harry Potterek. Rowling valami egészen újat ígér: az e-könyvek és a  közösségi oldalak keverékét, „interaktív olvasási élménnyel“. Olyan virtuális világról lehet szó, amely a könyv szereplőihez hasonló éllményeket ígér a rajongóknak: besorolást a Roxfort házaiba, varázsigék gyakorlását, versenyt a „házkupákért“. Ez pedig tényleg kezdete lehet valami merőben újnak: egy létező irodalmi mű és az olvasás élményének megosztását az interneten keresztük másokkal. Fantasztikus, élő, lélegző online élményt.

Ám a kiadói világban épen egy ilyen kezdeményezéssel lehet a legtöbb probléma. A könyvkiadás tele van olyan emberekkel, akik nemhogy üdvözölnék, inkább gyászolják az  ehhez hasonló multimédiás e-könyvek megjelenését. Attól tartanak ugyanis, hogy ezek a kiadványok inkább az olyan CD-romokhoz lesznek hasonlatosak, amelyek leszoktatják a gyerekeket a legfőbb élményről, az olvasásról.  

Az igazság azonban az, hogy a könyvkiadás hatalmas átalakuláson megy keresztül. A digitalizálódás sokkal gyorsabban megy végbe, mint azt a hagyományos kiadói rendszerek felfogni és követni képesek. Az „újak“, mint például a Pottermore éppen ezeknek a kiadóknak mutathatják meg a követendő utat.

Persze – mondják a kétkedők - nem mindenki képes létrehozni olyasmit, mint a Pottermore. Ez igaz. De ki gátolja meg a kiadót vagy kiadói csoportokat, hogy a Pottermore-hoz hasonló élménnyel lepjék meg olvasóikat? Sokan a szépirodalmat olvasók „demográfiai sajátosságaival“ érvelnek. Hogy tudniillik egy ötven éves nőt nemigen fog megérinteni az irodalom befogadásának ez az új formája. Csakhogy akik így érvelnek, nem gondolnak ugyanezeknek a könyveknek a 20-as, 30-as olvasóira. 

A kiadóknak ma inkább arra kellenek gondolniuk, hogy az új olvasókat már odavigyék, ahol a mai olvasók olvasnak: vagyis a netre. És hogy miképp, azt a Pottermore-hoz hasonló kezdeményezések mutatják meg.

(forrás: GigaOM Pro)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr73036811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása