HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Nagy-Britannia: gyorsan nőnek az e-könyv eladások, a tendencia folytatódik

2011.05.08. 09:34 :: pkovesdi

Egy olyan időszakban, amikor minden szereplő szeretne pontos képet kapni az e-köny piac valós értékéről, a brit Kiadók Társaságának (PA) tavalyi évkönyvében három különböző számadatot találunk: 16 millió font, 13 millió font és 20 millió font.

16 millió fontra becsülik az összes digitális formában értékesített tartalmat. Ebbe tartoznak a digitális hangoskönyvek, e-könyvek, a netről részben vagy egészben letöltött olvasható tartalmak és minden más, digitálisan hozzáférhető tartalom, érkezzen interneten keresztül vagy CD-romon. A 16 milliós összeg magában foglalja a fikciós irodalmat (6 millió font), a tényirodalmat (1 millió) és a gyermekirodalmat (1millió font) is.

A 20 milliós, kerekített szám azokkal a kiadókkal együtt értendő (az összes kiadó csaknem 30 százalékáról beszélhetünk), akik, illetve amelyek nem szolgáltattak adatokat a PA-nak.

A 13 millió font pedig a tisztán e-könyveket, internetes letöltéseket és hangoskönyveket értékesítő kiadók számadata. Figyelem: ez a szám 570 (!) százaléka az egy évvel korábbi, alig 2 millió fontos értéknek.

Ha a 20 milliós adatból indulunk ki, és azt vesszük, hogy az elektronikus úton értékesített könyvek ára körülbelül 50 százalékkal olcsóbb, mint a nyomtatott könyveké, akkor kimondhatjuk, hogy az eladott e-könyvek kiskereskedelmi értéke 2010-ben meghaladta a 30 millió fontot! Ez az érték persze változhat, figyelembe véve, hogy nem minden e-könyvet értékesítettek az Amazon „utolsó árain”. Mindez pedig – a Nielsen piackutató legutóbbi felmérése szerint - azt jelenti, hogy az e-könyvek a teljes brit könyvpiac körülbelül 2 százalékát teszik ki. (A PA említ egy ennél magasabb számot is, mondván, hogy a piac csaknem 6 százaléka már e-formátumban bonyolódik. Ez azonban csak az akadémiai és szakmai könyvekkel együtt érvényes. Ebben a szegmensben viszont lényegesen előbbre jár a digitalizáció.)

Az eladások viharos gyorsasággal nőnek. Pontos adatokat azonban csak a tavalyi negyedik és az idei első negyedéves eredmények ismeretében mondhatnak majd a szakemberek. A brit Hachette Kiadó viszont már most közzétett egy számot. E szerint 2011 első negyedévében az összes eladott könyv 5 százaléka digitális formában került az olvasókhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy Nagy-Britannia hamarosan utolérheti az Egyesült Államokat.

Vagyis a hullámvasút már felfelé robog, de a csúcsot még messze nem láthatják a benne ülők. (forrás: Publishers Association )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr552886612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása