HTML

Colibri Books

Hírek, információk , újdonságok, érdekességek, pletykák és statisztikák az elektronikus könyvek világából. Itt mindent megtalálsz, ami az e-könyvvel kapcsolatosan fontos.

Friss topikok

Linkblog

Harc a kalózok ellen

2011.05.03. 15:21 :: Colibri-könyvek

 A szerzői jogi lobbi szerint az internetes kalózok először térdre kényszerítették a lemezipart, és most a film- és a könyvkiadásra is hasonló sors vár. Az internetes kalózkodás szerintük „helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra szövetében”, alkotók, közvetítők tömegét teszi tönkre, ami végül a kultúra egészének elszegényedéséhez vezet. Ami most történik azonban, korántsem új jelenség – állítja nemrég megjelent tanulmánykötetében Bodó Balázs. Az elsősorban internetes médiakutatásokkal foglalkozó közgazdász szerint a „tisztességes kiadók és az elvetemült kalózok” évszázados küzdelmének van néhány feltűnően ismétlődő motívuma. A kalózok megjelenése minden alkalommal valamilyen piaci rendellenességre vezethető vissza – állítja a kutató. A kalózok – szerinte – mindig azokat a piaci réseket töltik ki, ahol magasak az árak, rosszul megválasztottak a formátumok, vagy a cenzúra elnyomását kell kijátszani.

 A fájlcserélőket ma ugyanaz a gyanakvás és elutasítás övezi jogászi, üzleti, politikai körökben, mint amilyen gyanakvás és elutasítás kísérte a többi szerzői jogi kalózt, normasértőt saját korában. Pedig  a fájlcserélők ugyanolyan „alapvető és megkerülhetetlen, paradigmaváltó szerepet játszanak a kulturális javak körforgásának átalakulásában (átalakításában), mint amilyen paradigmaváltó szerepük volt számos korban és piacon azoknak, akiket korábban kalózoknak tartottak kortársaik” - állítja Bodó Balázs.

Szólj hozzá!

Címkék: letöltés illegális e könyv formátum kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://colibribooks.blog.hu/api/trackback/id/tr302874658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása